Suurin osa suomalaisista on sitä mieltä, että sairaanhoitajien palkkoja pitää nostaa. Ei pidä. Tässä blogitekstissäni kerron miksi ei.
Suomalaisista suurimman osan mielestä sairaanhoitajien palkkoja pitää nostaa. Ajatus on looginen. Sairaanhoitajien työ on niin tärkeää, että nykyisten palkkojen täytyy olla liian pienet. Minusta asia ei kuitenkaan ole ihan näin yksinkertainen.
Kaikki ammatit ovat tärkeitä
En hyväksy ajatusta siitä, että eri ammatit voitaisiin asettaa tärkeysjärjestykseen. Ja varsinkaan en ole sitä mieltä, että palkkojen pitäisi määräytyä jonkinlaisen tärkeysjärjestyksen mukaan.
Yhteiskuntamme on paikallisesti ja myös globaalisti vahvasti verkottunut. Olemme riippuvaisia toisistamme ja toistemme tekemistä. Ammattien asettaminen tärkeysjärjestykseen on minusta mahdotonta, koska eri ammatteja voidaan laadukkaasti harjoittaa vain yhdessä muiden ammattien kanssa.
Jos sairaalan siivooja ei hoida työtään, lääkärien työskentely käy mahdottomaksi. Kumpi siis on tärkeämpi ammatti, siivooja vai lääkäri?
Jos opettajat ovat ammattitaidottomia, meillä ei ole osaavia lääkäreitä. Opettajien siis täytyy olla kaikkein tärkeimpiä?
Jos markkinointitoimiston toimitusjohtaja ei hoida töitään, lukuisten hienojen yrityksien liiketoiminta supistuu. Tämän seurauksena tärkeitä tuotteita ja palveluita jää syntymättä. Veroeurojen vähentyessä opettajien, sairaaloiden siivoojien ja lääkärien palkat jäävät maksamatta. Onko markkinointitoimiston toimitusjohtajan työ sittenkin kaikkein tärkeintä?
Sairaanhoitajan työ on siis minusta tärkeää, mutta ei sen tärkeämpää kuin mikään muukaan työ. Siksi sairaanhoitajien palkkoja ei työn tärkeyden takia tarvitse nostaa.
Palkkaa pitää maksaa riittävästi, mutta ei yhtään sen enempää
Työnantajan kannattaa maksaa työntekijälle palkkaa juuri sen verran, että työhön saadaan osaavia työntekijöitä tarpeeksi, työntekijät ovat tyytyväisiä työhönsä ja antavat työlle parhaansa. Kaikki tämän yli menevä palkka on resurssien tuhlaamista. Oleellista ei siis ole työntekijän tyytyväisyys palkkaansa, vaan tyytyväisyys työhönsä ja työsuoritteen määrä ja laatu.
Yksityisesti omistetuissa yrityksissä käytetään omistajien rahoja ja julkisten toimijoiden toiminnassa kansalaisten rahoja. Sääntö on kuitenkin sama. Palkkaa pitää maksaa edellä mainituilla kriteereillä arvioituna riittävästi, mutta ei yhtään sen enempää.
Tässä on tärkeää muistaa, että hukatut taloudelliset resurssit ovat pois jostain muusta tärkeästä tekemisestä. Julkisella puolella esimerkiksi vanhustenhoidosta tai nuorten mielenterveystyöstä.
Sairaanhoitajat ovat itse syypäitä palkkansa pienuuteen
Sairaanhoitajien palkkojen nostamisessa ongelmana on, että nykyiselläkin palkalla ja muilla työehdoilla saadaan töihin riittävästi osaavia ja työnsä laadukkaasti hoitavia ihmisiä. Tutkimuksien mukaan moni sairaanhoitaja kyllä harkitsee alan vaihtamista. Se on valitettavaa, mutta niin kauan kun alan vaihtaminen ei todella tapahdu, merkityksetöntä. Tästä minua paljon perinpohjaisemmin kirjoitti Jari Parantainen blogissaan.
Kysynnän ja tarjonnan laki toimii myös sairaanhoitajien kohdalla. Siinä vaiheessa kun sairaanhoitajien kysyntä ylittää tarjonnan, palkat kyllä nousevat. Tämä on nähty esimerkiksi lastentarhanopettajien palkkauksessa pääkaupunkiseudulla, kun pula pätevistä työntekijöistä on pakottanut kaupungit palkankorotuksiin.
Kaikille parempi palkka
Todettakoon vielä näin lopuksi, että minustakin olisi hienoa, jos sairaanhoitajille maksettaisiin parempaa palkkaa. Itse asiassa toivoisin, että kaikille suomalaisille maksettaisiin parempaa palkkaa. Lisäksi haluaisin paremmat tulot myös niille, joilla ei ole lainkaan töitä. Etenkin toivon parempaa palkkaa itselleni.