Olemme rasisteja. Ja ilmeisesti liian tyhmiä ymmärtääksemme sen.

Helsingin Sanomat uutisoi tiistaina 10.11.2020 joukosta ulkomaalaistaustaisia nuoria, jotka käyttäytyvät vaarallisesti. Kaupunkisivujen artikkelin mukaan ”näillä nuorilla on herkkä taipumus käsitellä ristiriitoja väkivallalla ja käydä käsiksi omanikäisiinsä nuoriin.

Reaktio mediassa ja sosiaalisen median keskusteluissa on ollut odotetunlainen. Ennen oli kunnollista ja nyt ei. Koska maahanmuutto.

 Twitterissä asiaa on kommentoitu esimerkiksi näin:

Ulkomaalaistausta ei kerro ihmisestä juuri mitään

En ollenkaan epäile, etteikö ulkomaalaistausta yhdistäisi suurtakin osaa näistä nuorista. Uskon myös, että maahanmuuttoon liittyy haasteita, joihin on syytä paneutua huolellisesti. Tämän ääneen sanomisessa ei minusta ole mitään erikoista.

Ei kuitenkaan ole oikein, että nuoret julkisesti määritellään vain ulkomaalaistaustansa kautta. Tähän liittyy ainakin seuraavat ongelmat:

  • Tarkempaa tietoa nuorten taustasta ei näiltä osin ole. Kuinka suuri osa näistä nuorista tosiaan on ulkomaalaistaustaisia, miten kauan ja millaisissa olosuhteissa he ovat eläneet Suomessa tai mistä maista nuoret ovat?
  • Kuinka moni ja ketkä nuorista tosiaan on syyllistynyt rikolliseen toimintaan ja millaisiin rikoksiin? Tuskin on niin, että 100 nuorta tehtailee väkivaltaisia ryöstöjä liukuhihnalta.
  • Mitkä muut asiat nuoria yhdistävät ja miten nämä yhdistävät seikat voisivat selittää rikollista toimintaa? Ulkomaalaistaustaisuus ei itsessään tee yhdestäkään nuoresta rikollista.
  • Tieto ulkomaalaistaustaisuudesta ei mitenkään auta ratkaisujen löytämisessä, koska se ei kerro ihmisestä juuri mitään. Paitsi jos ratkaisuna on maahanmuuton estäminen, kuten se aika monella suomalaisella taitaakin olla.

Rasismikortti heiluu syystä

Epäilemättä tulen tämän tekstini perusteella syytetyksi ”rasismikortin heiluttelusta”. Nimenomaan rasismista kuitenkin on kysymys ja ilmeisesti olemme liian tyhmiä ymmärtääksemme sen.

Määrittelemällä rötöstelevät nuoret ”ulkomaalaistaustaisiksi”, typistämme pienen ihmisjoukon toiminnan perusteella suuren joukon ihmisiä rikollisiksi. Samalla hyväksymme ajatuksen siitä, että rikollisessa käyttäytymisessä on kysymys tietyn ihmisryhmän yhdistävästä ominaisuudesta, joka vieläpä on muuttumaton.

Lopputuloksena rasistisesta ajattelustamme, ainoaksi ratkaisukeinoksi löydetään maahanmuuton estäminen, koska maahanmuuttajat nyt vaan ovat tällaisia. Tämä ”ratkaisu” näyttäisi kelpaavan turhan monelle, eikä ainoastaan perussuomalaisille.

Huomioita asiaa paremmin tuntevilta

En suinkaan ole ensimmäinen, joka on tarttunut tähän asiaan. Ja tämä avaukseni on aika pintapuolinen asiaa paremmin tuntevien huomioihin verrattuna.

Twitterissä aihetta on käsitellyt esimerkiksi Brigita Krasniqi:

Minua paljon valistuneemmin aiheesta kirjoitti myös Veronika Honkasalo Facebook-sivullaan. Helsingin Sanomien kaupunkitoimituksen esimies Lari Malmberg pohtii artikkelissaan maahanmuutosta keskustelemisen vaikeutta ja sisäministeri Maria Ohisalo twiittasi huomioistaan pidemmän ketjun. Kannattaa tutustua.

Testaa itse!

Rasistisen ajattelumme seurauksia voi helposti havainnollistaa seuraavalla ajatusleikillä:

Kun seuraavan kerran kävelet rautatieaseman seudulla ja näet tummaihoisen nuoren miehen, ajatteletko hänen olevan potentiaalisesti vaarallinen nuorisorikollinen?

Niinpä.

Keskustelu jatkuu Facebookissa »