Business Finlandin tarjoaman rahoituksen kritiikki on populistista paskaa

Olen alusta alkaen suhtautunut Business Finlandin tarjoamaan Liiketoiminnan kehitysrahoitukseen kriittisesti. Suuri osa nyt esitettävästä kritiikistä on kuitenkin mielestäni populistista paskaa.

Minua epäilyttää tämä Business Finlandin jakama rahoitus. Meneekö raha oikeille yrityksille ja oikeisiin projekteihin, kun rahaa haetaan näin nopeasti ja paljon?

Edellä on lainaus ystävieni kanssa jo kuukausi sitten käymästäni Whatsapp-keskustelusta. Suhtaudun Business Finlandin tarjoamaan rahoitukseen edelleen kriittisesti. Nyt käytävä keskustelu, jossa rahoituksen hakijoita yleistäen leimataan onnenonkijoiksi ja kehitysprojekteja ”jonninjoutavaksi konsulttipuuhasteluksi”, on minusta kuitenkin epäreilua ja huonosti perusteltua populistista paskaa.

Ei voi olla yllätys. että Business Finland on innovaatioiden rahoittaja

On aivan totta, ettei Business Finlandin rahoitus kohdennu koronakriisin pahiten runtelemille yrityksille. Tämä johtuu siitä, että Business Finlandin lakisääteinen tehtävä on innovaatiorahoituksen tarjoaminen. Se ei siis voi antaa rahoitusta esimerkiksi ovensa sulkemaan joutuneen ravintolan tappioiden kattamiseksi. Asiansa osaaville päättäjille ja medioille tämä ei voi olla yllätys.

Jos Business Finlandin rahoitusta haluaa järkevästi kritisoida, pitäisi keskittyä siihen miksi Business Finland tässä tilanteessa ylipäätään valittiin rahoituksen välittäjäksi. Kritiikin oikea kohde eivät kuitenkaan ole Business Finland tai rahoitusta hakeneet yritykset.

Kritiikin esittäjät eivät tiedä rahoituksen kohteista juuri mitään

On hyvin mahdollista, että minunkin ennustamani riskit toteutuvat ja rahoitusta menee vääriin kohteisiin. Nyt kritiikkiä kuitenkin esittävät monet ihmiset, joilla ei ole mitään edellytyksiä oikeasti arvioida rahoitusta saaneita yrityksiä tai niiden kehitysprojekteja. Huutelu on helppoa, mutta arviointi edellyttää perehtymistä.

Työtön konsulttikin on työtön

Rahoitusta haetaan kehitysprojekteihin, joiden tekemiseen tarvitaan yrityksien työntekijöitä. Kun ihminen on töissä ja saa palkkaa, hän ei ole työtön ja nosta työttömyyskorvausta.

Ilmeisesti Business Finlandin rahoitus kriitikoiden mielestä auttaa yrityksiä työllistämään vääriä ihmisiä. Työtön graafikko, viestinnän konsultti tai ohjelmistokehittäjä on kuitenkin ihan yhtä paljon vailla työtä kuin työtön tarjoilijakin.

Vastikkeeton raha houkuttelee aina väärinkäyttäjiä

Kun valtion kassasta jaetaan vastikkeetonta rahaa, se houkuttelee aina väärinkäyttäjiä. Business Finlandin seulasta on YLE:n selvityksen mukaan mennyt läpi yrityksiä, joilla ei ole varsinaista liiketoimintaa lainkaan.

Asia pitää pyrkiä tutkimaan ja tarvittaessa periä rahat takaisin. Ei kuitenkaan ole niin, että kaikki tai edes useimmat Business Finlandin rahoitusta hakeneet yritykset olisivat liikkeellä vilpillisin mielin. Tai ainakaan me emme voi sitä vielä tietää. Kritiikin perusteella turhan moni väittää tietävänsä.

Jonninjoutavaa konsulttipuuhastelua?

Kansanedustaja Eveliina Heinäluoma vaatii tiedotteessaan Business Finlandin rahoituksen keskeyttämistä välittömästi. Hänen mukaansa ”suurin osa avustuksista menee jonninjoutavaan konsulttipuuhasteluun, eikä auta todellisissa vaikeuksissa olevia yrittäjiä”.

Olen pian 20 vuotta toiminut markkinointialan yrittäjänä ja olen kolmen yrityksemme pääomistaja. Esimerkiksi meidän jonninjoutava konsulttipuuhastelumme työllistää yli 20 ihmistä ja tuottaa joka vuosi useita satoja tuhansia euroja verotuloja valtion kassaan.

Nyt mekin olemme ihan todellisissa vaikeuksissa, kun koronakriisi on leikannut myynnistämme useita kymmeniä prosentteja. Osa henkilöstöstämme on lomautettuna ja oikeasti huolissaan omasta toimeentulostaan.

Tilanteemme on moniin muihin yrityksiin verrattuna hyvä, mutta silti haastava. En todellakaan haluaisi, että työntekijämme joutuvat lukemaan tällaisia populistisia tunteenpurkauksia. Se on minusta inhottava loukkaus meitä ja työtämme kohtaan.

Keskustelu jatkuu Facebookissa »